Bikepacking - aké tašky si vybrať?

Tags:
Bikepacking - aké tašky si vybrať?>

Bikepacking láka čoraz viac ľudí, ktorí chcú spojiť cestovanie s fyzickou aktivitou na bicykli. Tento druh turistiky nemá žiadne obmedzenia - bikepacking môžete vykonávať na akomkoľvek bicykli, na rôzne vzdialenosti, v rôznom teréne, s rôznymi batohmi a s cieľom, ktorý si sami stanovíte. Stojí však za to, aby ste si výberom správnej tašky zabezpečili bezpečnosť a pohodlie pri plánovanom dobrodružstve. Bikepacking - aké tašky by ste si mali vybrať, aby ste sa vrátili z výletu a povedali si: „Chcem ešte jednu“?

Ponuka tašiek a káps na bicykel je veľmi široká - každá značka ponúka rôzne riešenia upevnenia, materiály, technológie alebo miesta na bicykli, kde by mala byť naša batožina umiestnená. S prihliadnutím na spôsob montáže môžeme rozlíšiť tašky:

  • na zadný nosič
  • na riadidlá
  • pod sedadlo
  • na/pod rám
  • na predné koleso

Dnes vám ponúkneme niektoré z najpredávanejších tašiek, ktoré si vyberajú nadšenci cyklistiky.

Na riadidlá

Taška na riadidlách je skvelá na prepravu najdôležitejších vecí v našej batožine - dokladov, elektroniky, telefónu alebo mapy. Niektoré z najpredávanejších modelov sú vybavené špeciálnymi priehľadnými vreckami na chlopni, takže aj v náročných podmienkach môžeme mať mapu oblasti na očiach. Odporúčame priestranný model Bar od spoločnosti Longus, ktorý je ideálny na použitie na riadidlách.

Taška pod sedadlo 

Kapsičky pod sedlom bicykla patria medzi obľúbené možnosti medzi cyklistickými nadšencami. Menšie modely, ako napríklad Performance od spoločnosti PRO, MUD od spoločnosti Longus alebo Tube Bag od spoločnosti Continental, budú ideálne na prepravu náhradnej hadičky a základného náradia. Na každom bicykli odporúčame mať opravárenskú súpravu - zaberie málo miesta a môže vás zachrániť v nečakanej situácii. V ponuke nájdete tašky značky Continental, ktoré už obsahujú dušu a montpáky!  O koľko jednoduchšie to môže byť?

Pre tých, ktorí sa chystajú na dlhšiu jazdu, odporúčame väčšie modely tašiek pod sedadlo - do nich by ste mali uložiť veci, ktoré budete počas jazdy používať len zriedka. V tomto prípade odporúčame vak Outpost, ktorý je priestranný, má nepremokavý poťah a ľahko sa skladá.

Na/pod rám

V strednej časti bicykla, ktorou je rám, možno namontovať rôzne tašky - na ňom alebo pod ním. Na ráme sa obzvlášť dobre osvedčia tašky, ktoré majú špeciálne miesto na telefón - takto máme pohodlný kokpit s navigáciou. Takéto riešenia sú ideálne aj na odkladanie občerstvenia na trase - želé, energetické gély, tyčinky, praclíky? Všetko na dosah ruky, čím sa minimalizuje možnosť náhleho poklesu energie počas cesty. Tu môžeme odporučiť modely Media a STM od spoločnosti Longus - majú priestor na telefón a miesto na jedlo alebo iné drobnosti.

Pod rám môžeme umiestniť väčšiu tašku, ktorá zodpovedá geometrii bicykla a do ktorej sa zmestí zvyšok výbavy a ťažšie náradie. Čo poviete na klasický, trojuholníkový model Longus Trilong alebo brašňu Discover od spoločnosti Pro?

Taška na zadný nosič

Pre tých, ktorí potrebujú viac priestoru na balenie, odporúčame kapsy na nosiči - poskytnú vám potrebnú výbavu a s prídavnými taškami na oboch stranách kolesa zabezpečia aj stabilitu počas jazdy.

Pre verziu len na nosič odporúčame najmä tašku Longus RCK - vďaka zapínaniu na suchý zips sa hodí na akýkoľvek bicykel. Odnímateľná horná priehradka navyše zabezpečuje pohodlné používanie pri státí. Pre tých, ktorí prevážajú väčšie množstvo vybavenia, odporúčame model CRR od rovnakého výrobcu, ktorý poskytuje až 35 l objemu batožiny, a model Triple (objem 42,5 l).

Výber správnej tašky by sme mali zvážiť s ohľadom na dĺžku cesty, cieľ, naše možnosti, terén a potreby batožiny. Máte radi minimalizmus? Vyberte si možnosť, ktorá je pre vás pohodlná. Potrebujete tašku pri ceste do práce? Premýšľajte o batožinových kufroch na nosič. Nezabudnite na kapsu na sedadlo so súpravou na opravu!

Dúfame, že prehľad sortimentu tašiek na bicykel ešte viac zlepší vaše dobrodružstvá s batohom na chrbte alebo, kto vie, povzbudí nových ľudí k tejto forme cestovania.